Bu sebze akciğer kanseri düşmanı çıktı!

Hitit Üniversitesi’nde yürütülen proje kapsamında, havuç kabuğundan elde edilen melanin bileşiğinin akciğer hücreleri üzerindeki antikanser özellikleri belirlendi.

Rektörlükten yapılan açıklamada, Mühendislik Fakültesi’nden Dr. Gamze Nur Müjdeci’nin doğal ve sürdürülebilir kaynaklardan melanin elde etmek için başlattığı çalışmanın TÜBİTAK tarafından desteklendiği belirtildi.

Dr. Müjdeci, çalışmada elde edilen bulguların biyoteknoloji ve kanser tedavisi alanlarında yeni ufuklar açabileceğini ifade etti.

TEKER TEKER DENEDİLER HAVUÇTAN ÇIKTI

Proje kapsamında havuç kabuğu, karpuz kabuğu, kavun kabuğu, soğan kabuğu ve melas üzerinde denemeler yapıldığını belirten Müjdeci, en yüksek miktarda melaninin havuç kabuğundan elde edildiğini tespit ettiklerini söyledi.

Melaninin antikanser ve antioksidan özelliklerine dikkat çeken Müjdeci, bu bulguların gelecekteki kanser tedavisi yöntemleri için umut vaat ettiğini vurguladı. Ayrıca, melanin bileşiğinin kozmetik ürünler, gıda katkı maddeleri ve biyomalzeme üretimi gibi farklı endüstrilerde de kullanılabileceği belirtildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir